HACCP KÁRTEVŐIRTÁS
Egeret vélt látni egy vendég, miközben Ön átadta neki a megvásárolt kifliket? Vakarózásra, viszketésre és csípésre panaszkodnak a szálláson a vendégek? Új üzletet nyitott és még nem találta meg a megfelelő partnert, aki garantálja a rágcsáló- és rovarmentességet?
A Rovartech garantálja a kártevőmentességet, ráadásul HACCP rendszer keretein belül is biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket és dokumentációt!
HACCP kártevőirtás a Rovartech-el
Egeret vélt látni egy vendég, miközben Ön átadta neki a megvásárolt kifliket? Vakarózásra, viszketésre és csípésre panaszkodnak a szálláson a vendégek? Új üzletet nyitott és még nem találta meg a megfelelő partnert, aki garantálja a rágcsáló- és rovarmentességet?
A Rovartech garantálja a kártevőmentességet, ráadásul HACCP rendszer keretein belül is biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket és dokumentációt!
A Rovartech garantálja a kártevőmentességet, ráadásul HACCP rendszer keretein belül is biztosítani tudjuk a szükséges feltételeket és dokumentációt!
- Éttermeknek
- Iskoláknak
- Raktáraknak
- Boltoknak
- Szállásoknak
- stb.
Mi is az a HACCP kártevőirtás?
A HACCP kártevőirtás (Hazard Analysis and Critical Control Points, vagyis Veszélyelemzés és Kritikus ellenőrző pontok) egy olyan követelményrendszer, mely kötelezően előírja a bármely tekintetben élelmiszerrel foglalkozó vállalkozások és intézmények számára a járványügyi szempontból releváns évi legalább 2 alkalommal történő kártevőirtás elvégzését.
A HACCP kártevőirtás kötelező azon vállalkozások számára, melyek élelmiszer-, és/vagy italgyártással, azok tárolásával és/vagy forgalmazásával, illetőleg szállításával foglalkoznak. A HACCP kártevőirtás elvégzése kötelező továbbá a vendéglátóipari egységeknek, a boltoknak, közérteknek, a Nemzeti Dohányboltoknak, a benzinkutaknak és egyéb intézményeknek (pl. egészségügyi, szociális és oktatási intézményeknek), valamint minden szállásadónak (pl. szállodák, fogadók, apartmanok, vendégházak) egyaránt.
Jogszabály
A HACCP kártevőirtás jogszabályi háttere meglehetősen összetett, hiszen nemcsak magát a kártevőirtást szabályozza, hanem azt is, hogy kik és milyen módon végezhetik a kártevőirtás folyamatát, milyen dokumentumokat kell a megrendelő rendelkezésére bocsátani annak lebonyolítását követően, illetőleg melyek azok a kártevők, melyek megelőző irtása és tényleges irtása elengedhetetlen.
A jogszabályok pontos iránymutatást adnak továbbá az élelmiszergyártás, -tárolás és -forgalmazás feltételeiről, a hatósági felügyeletről, a vendéglátásról és közétkeztetésről – tulajdonképpen mindenről mindaddig, amíg az élelmiszer a termőföldtől eljut a fogyasztóig.
Kik végezhetik a HACCP kártevőirtást?
A kötelező HACCP kártevőirtást a jogszabályi előírásoknak megfelelő végzettséggel és érvényes engedéllyel rendelkező szakember végezheti, ám a 18/1998. (VI. 3.) fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló NM rendelet 36. §. (6) bekezdése lehetőséget biztosít arra, hogy a fenntartó saját hatáskörén belül is kivitelezhesse az egészségügyi kártevőirtást, amennyiben rendelkezik a szükséges tárgyi és személyi (szakmai) feltételekkel.
A Rovartech rendelkezik minden szükséges dokumentummal és engedéllyel, melynek keretein belül HACCP kártevőirtást végezhet!
Mi az egészségügyi kártevő?
Fenti jogszabály felsorakoztatja azon rovarokat és rágcsálókat, melyek egészségügyi kártevőnek minősülnek és irtásuk, megelőző irtásuk évi legalább két alkalommal – szükség esetén több – kötelező. A 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet vonatkozásában egészségügyi kártevőnek minősülnek:
„a) emberen élősködő vérszívó tetvek,
b) maláriát terjesztő és egyéb vérszívó szúnyogok,
c) betegséget terjesztő vagy okozó kullancsok és atkák,
d) embervért is szívó bolhák,
e) ágyi poloska,
f) házi légy és egyéb élelmiszert szennyező vagy vérszívó legyek,
g) csótányok és egyéb élelmiszert szennyező rovarok,
h) vándor- és házi patkány,
i)* házi egér és a zárt térben megtelepedett egyéb egerek,
j)* az előző, a)–i) pontokban fel nem sorolt bármely állat, amennyiben tömeges előfordulása következtében vagy egyéb körülmények miatt közegészségügyi ártalmat okoz, illetőleg járványügyi szempontból veszélyt jelent.”
Egészségügyi kártevők elleni védekezés
A HACCP-rendszer által szabályozott egészségügyi kártevők elleni védekezés rendkívül fontos – és nemcsak azért, mert kötelező! Gondoljunk csak bele: Mit ér egy szállás, ha a szobákban hemzsegnek az ágyi poloskák? Ki látogat el az abba az étterembe, ahol csótányok lakmároznak a maradékból? Hogyan marad fenn egy pékség, ha a fogyasztó látja elsuhanni a kiszolgáló térben az egeret? – Ezek a helyek mind bezárásra vannak ítélve, ha a tulajdonos, az üzembentartó nem gondoskodik időben a szükséges óvintézkedésről, hiszen ezen kártevők hetek alatt képesek hatalmas populációkat létrehozni.
HACCP kártevőirtás megrendelése – hogyan és mikor?
A mondás jelen esetben súlyozottan igaz:
„A legjobb védekezés a támadás!”
A HACCP kártevőirtás egy ütemezhető, ráadásul nélkülözhetetlen folyamat.
Amennyiben nem szeretne évről évre kapkodni, úgy a legegyszerűbb módja a szerződéskötés. Ennek keretein belül meghatározzuk a HACCP kártevőirtás időpontjait, így Önnek nincs más dolga, mint élvezni a kártevőmentes, egészséges környezetet, ezáltal további teendőire fordíthatja a felszabadult idejét – átvesszük Öntől a folyamatot!
Természetesen a szerződésbe belefogalmazzuk az ad-hoc jellegű irtást is – soha ne legyen rá szüksége –, így Ön bármikor jelezheti felénk további erre vonatkozó igényét is.
Ám ha Ön jobban szereti a futó kalandokat, az év bármely napján leadhatja számunkra egyszeri HACCP kártevőirtás igényét telefonon, e-mailben vagy űrlapunkon keresztül.
HACCP kártevőirtás teljes dokumentáció
A Rovartech minden szükséges dokumentumot biztosít, mellyel Ön egy esetleges ellenőrzés során bizonyítani tudja azt, hogy eleget tett jogszabályi kötelezettségének, vagyis azt, hogy elvégeztette a HACCP kártevőirtást. Mely dokumentumok szolgálnak igazolásként?
- Rovartech HACCP kártevőirtást igazoló tevékenységi engedélye
- HACCP kártevőirtás térkép az irtási területek pontos feltüntetésével
- Biztonsági adatlapok átadása
- Egyszeri vagy állandó megbízási szerződés másolata
- HACCP kártevőirtás kivitelezéséről szóló számla
HACCP kártevőirtás szállásadóknak
Legyen szó akár 5 csillagos wellness szállodáról, akár önellátó apartmanról, egyaránt fenyegetik őket olyan kártevők, melyek HACCP szempontból figyelemre méltóak. Tekintettel arra, hogy a szállásokon rendszeresen cserélődnek a világ bármely pontjáról érkező vendégek, kiemelten fennáll a veszélye annak, hogy a szétszórással, behurcolással terjedő rovarok akarat ellenére bekerülnek az adott területre. A szállásokon kiemelten fontos a HACCP ágyi poloska irtás, illetve a vérszívó elleni védekezés, ugyanis jelentős anyagi vonzata lehet, ha az üzemeltető nem elég körültekintő és alapos.
Azokban a szállodákban, ahol étkeztetés is megvalósul, nemcsak az ágyi poloska jelent veszélyt, hanem a csótány, a patkány, a bolha és az egér is.
A Rovartech kártevőmentessé teszi szállodáját, apartmanját!
HACCP kártevőirtás vendéglátóipari területen
Az éttermeket nemcsak az emberek látogatják előszeretettel annak érdekében, hogy csillapítsák éhségüket, hanem az egerek, a patkányok és a csótányok is. A közhiedelemben a csótányokat a panel tömbök lakóinak vélik, ám ez nem egészen van így – a körülmények azok, melyek vonzóak számukra. Előszeretettel látogatják azon helyiségeket, ahol minden körülmény biztosított számukra az életben maradáshoz és a szaporodáshoz. Előnyben részesítik a vizes helyiségeket, szemetesek és ételtárolók környékét, csak úgy, ahogyan a patkány és az egér is. A folyamatos higiénia biztosítása segít ezen rovarok és rágcsálók távol tartásában, ám nem feltétlen elegendő.
HACCP kártevőirtás élelmiszeripari területen
Fentebb már említést tettünk arra vonatkozóan, hogy minden olyan területen szükséges a HACCP kártevőmentesítés, ahol valamely tekintetben élelmiszerrel foglalkoznak. A közértek, a szuper-, és hipermarketek különösen érintettek a témában, hiszen megszámlálhatatlan mennyiségű és milyenségű eladandó termék áll nemcsak a polcokon, hanem a raktárban is. Ezen területek rejtettebb zugaiban előszeretettel telepszenek meg az egerek, a patkányok, a csótányok és az egyéb élelmiszert szennyező rovarok. Ám nemcsak a jelenlétük kelt undort a vásárlóban és az ott dolgozóban, hanem egészségügyi kártevőként súlyos egészségkárosító hatásuk (coli-baktérium, szalmonellózis, harapási láz, pestis) lehet. Mindenhova odapiszkítanak, mindent megrágnak, a testükre ragadt kórokozókat és mikroorganizmusakat tovább terjesztik megfertőzve ezzel a fogyasztót. Az említett állatok és rovarok rendkívül gyors ütemben szaporodnak és pillanatok alatt százával jöhetnek velünk szembe.
HACCP kártevőirtás intézményekben
Azon intézményekben, ahol étkeztetés történik szintén kötelező a HACCP kártevőirtás, hiszen a rovarok és rágcsálók ezeket a területeket sem kímélik függetlenül attól, hogy kórházról, szociális intézményről, iskoláról vagy óvodáról van szó. A „megszokott” rágcsálókon és rovarokon túl a gyerekek közt előszeretettel terjed a tetű. Intézményfenntartóként Önnek kötelessége eleget tenni a jogszabályi előírásoknak annak érdekében, hogy biztosítsa a betegek, a rászorulók, illetve a gyerekek épségét és egészségét.
HACCP kártevőirtás Nemzeti Dohányboltban
A Nemzeti Dohányboltok számára is kötelező évi két alkalommal elvégezni a HACCP rovar-, és rágcsálómentesítést. Az irtószerek, csalétkek, csapdák minden alkalommal olyan helyre történnek kihelyezésre, melyet a vásárlók nem vesznek észre, így Önnek nem kell aggódnia a téves szóbeszéd elterjedése miatt.
HACCP kártevőirtás közösségi tereken
Nem gondolnánk, de például a mozik, a színházak, a könyvtárak, a konferencia termek területein szintén gócpontok alakulhatnak ki, hiszen ezek a területek többnyire sötétebbek, zegzugosabbak és csendesebbek. De hogyan kerülnek be ide a veszélyes kártevők? – Behurcolással. A bolha, az ágyi poloska (vagy azok lárvája) a ruházatra tapadva bejut bárhova, majd gyors ütemű szaporodásba kezd.
Amennyiben Önre nem vonatkozik a HACCP rendszer, de felelősség teljes emberként mégis gondoskodni szeretne üzlethelyisége, vállalkozása, otthona kártevőmentességéről, úgy szintén állunk szolgálatára, hiszen magánszemélyeknek is gyakorta nyújtunk szolgáltatásokat.
Legyen szó darázsirtásról, patkányirtásról, egérirtásról, vakond-, és nyestriasztásról, bolhairtásról, ózonos fertőtlenítésről vagy akár kárpittisztításról – tájékozódjon weboldalunkon és bátran keressen fel bennünket az elérhetőségeink valamelyikén!
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK
A HACCP egy élelmiszerbiztonsági rendszer, amely a lehetséges veszélyek azonosítására és ellenőrzésére szolgál az élelmiszeripari folyamatok során. A kártevőirtás fontos része a HACCP rendszernek, mivel a kártevők komoly egészségügyi veszélyet jelenthetnek az élelmiszerekre.
Az élelmiszeripari létesítményekben gyakran előforduló kártevők közé tartoznak a rágcsálók (patkányok, egerek), rovarok (csótányok, legyek, hangyák) és más állatok (madarak). Ezek a kártevők különféle betegségeket hordozhatnak és beszennyezhetik az élelmiszereket.
A kártevőirtás a HACCP rendszer egyik kritikus ellenőrzési pontja. A megelőző intézkedések közé tartozik a rendszeres ellenőrzés, a megfelelő higiéniai gyakorlatok, a létesítmények karbantartása és a megfelelő kártevőirtási módszerek alkalmazása.
A kártevőirtás gyakorisága az adott létesítmény típusától és a kártevők jelenlététől függ. Általánosan elfogadott, hogy legalább évente kétszer szükséges a kártevőirtás, de bizonyos esetekben gyakrabban is kellhet.
A HACCP rendszerben szükséges dokumentálni a kártevőirtási tevékenységeket, beleértve az ellenőrzéseket, a végrehajtott intézkedéseket és az eredményeket. Fontos, hogy minden tevékenységet nyomon kövessünk és megfelelően rögzítsünk a HACCP dokumentációban.
Az élelmiszeripari létesítményekben általában a minőségbiztosítási vezető vagy a HACCP koordinátor felelős a kártevőirtás felügyeletéért és végrehajtásáért. Azonban minden alkalmazottnak részt kell vennie a kártevőirtási program betartásában és a higiéniai szabályok betartásában.